marți, 25 februarie 2014

Incercari timide

 Azi am reușit sa ajung pe blog, am început lucrările în gradina și documentarea pentru câteva proiecte pe care vreau sa le experimentez începând din acest an.
 Precum am zis am câștigat ceva spațiu pentru gradina , dezafectând o construcție din chirpici , fosta casa de locuit , de mai multi ani, parțial dărâmata . Anul trecut, cu un efort destul de costisitor,  am reușit sa scoatem grămada de pământ din curte . A rezultat un spațiu viran a cărui pământ  are o calitate destul de proasta . Am săpat la cazma ( cu greu ) o parcela libera de cca 10 mp în care voi face o experiența unica probabil. Am plantat mazăre ... strategic . Mazarea după cum se știe e o planta care fixează azotul în sol,  plus ca îmi va furniza masa verde pentru compost. Se poate planta ca și cultura timpurie după ea putând fi cultivate alte tipuri de plante. Nu cred ca voi reuși sa cultiv altceva după mazăre , eventual fasole  fără araci ,dar asta rămâne de văzut .
 Lipsa resurselor m-a determinat sa folosesc pământul rezultat ca atare fără îmbunatățiri  de genul adus pământ de la pădure sau alte asemenea.  Procedura de săpare a fost anevoioasa și trista . Pământul este destul de galben , lutos și tasat - ținând cont de gimnastica cu excavatorul de pe el și faptul ca nu a fost irigat de foarte multa vreme ( 100 de ani dacă nu mai mult:)) ) . Am scos pietrele și cărămizile pe care le-am întâlnit , destul de puține, dar au mai rămas pe ici pe colo ceva resturi de zugrăveala și ceva praf ( resturi de ciment măcinat ) .
 Știu ca  nimeni nu e incantat cu o astfel de varianta , dar voi încerca sa fac utilizabila aceasta bucata de teren în diverse moduri.  Cel mai trist - nu am găsit nici o rama în 10 mp de teren săpat ... o sa cultiv și rame dacă e necesar :).

Inițial, spațiul gol era arvunit pentru un solar de dimensiuni  mari, pentru roșii, mai ales, si alte culturi de iarna deoarece celalalt solar este relativ mic și neîncăpător. Pana la "deblocarea fondurilor" pentru o astfel de investiție intenționez sa fac câteva tentative de cultivare și regenerare a solului. Prima este parcela cu mazăre , intenționez sa cultiv și putin porumb pe partea dinspre gard unde am avut găinile multi ani la rând  pentru ca am avut în aceasta vara- toamna niște plante de porumb impresionant de viguroase  ( autoinsamantat în urma ultimelor hrăniri a pasărilor înainte de dezafectarea construcției cu pricina) . In rest voi încerca aici doua tipuri de culturi   și anume  : una cu straturi înălțate  cu cadru de lemn probabil și eventual pământ de mranița pentru rădăcinoase și celalalt tip de straturi in sistem de permacultura ...

Intenționez sa schimb putin felul in care am cultivat pana acum flori și legume . In prezent din pricina lipsei de timp și a dorinței de a avea o cât mai mare diversitate de plante și flori gradina arata în mare parte ca o jungla având o mare densitate de plante pe metru pătrat, dar și insecte pe măsura .

Îmi surâde într-un fel cultivarea cu straturi înălțate , dar îmi displace spațiul " mort' dintre ele,  îmi da senzația de artificial și oarecum rupt de pământ sau de suprafața reala a pământului . In orice caz trebuie o reorganizare destul de drastica , deși ma obișnuisem cu mica mea jungla ... un lucru pe care l-am observat, și nu numai eu, este senzația de spațiu izolat , cum sa va explic ... în curte la mine , indiferent cât de cald e afara nu ai senzația de disconfort creata de aerul fierbinte de câmpie pe care o ai la vecini de exemplu ... unde, când se ridica soarele practic simți nevoia sa fugi  în beci ... e cald desigur, dar nu insuportabil... și asta se simte în momentul în care intri pe poarta în curte și te întâmpina o boare răcoroasa fata de zăpușeala din strada ... Probabil ca nucul  are un rol important , perdeaua de pomi din jurul curții ( stam pe colt) la fel dar cu siguranța ca și cantitatea de vegetație contribuie mult la acest confort . Toată vara sunt complet inadecvat îmbrăcata când plec de acasă din pricina temperaturii ușor scăzute din casa și curte, și e destul de delicat când ajung aproape de coltul străzii și constat ca sunt mult mai gros îmbrăcata decât trebuie ... Si totuși am un mare of ... nu ma împac cu clima de câmpie și visez cu ochii deschiși la o curte într-o zona de deal sau munte cu care am crescut în copilărie și cu care ma simt în largul meu .

Voi atașa câteva poze  cu ce am reușit sa fotografiez ... și apoi o sa revin cu povestea despre solarul existent  pe care l-am învelit pana la urma și folosit cu succes pana în prezent.



Ghioceii îs infloriți din decembrie au stat sub zăpada o parte ... In prima imagine se poate zări spațiul rezultat (de la stânga la dreapta) din dărâmarea casei vechi  - din gărdulețul de lemn pana în cel de tabla ...  Am un leagăn proaspăt confecționat de soțul meu pentru copii și câteva mese și bănci de gradina ce sunt depozitate în stânga ... Mesele în dimensiuni de 2,oo m /60 cm  si bănci pe ambele parți au fost confecționate asta vara cu ocazia unui eveniment deosebit iar acum așteaptă destinatari interesați de astfel de mobilier practic, rustic, și ușor de întreținut. O parte au plecat la rude, prieteni și cunoscuți care stau la curte . Nu au cine știe ce design. Is practice și  facute cu  bun simt , putin finisate și încă netratate cu ulei sau lac . Noi avem încă masa pe care am făcut-o acum 13 ani când ne-am mutat :) și încă una pe care am făcut-o acum 3 ani cu alta ocazie binecuvântata ... dacă sunt tratate și lăcuite îs extrem de utile în curte ... eu am scăpat de nebunia  pepenilor mâncați în bucătărie pe care vara ii servim pe masa afara și doar o spăl cu apa  - și gata durerea de cap :)

Langa acele mese am săpat parcela cu mazăre ....

 Dar sa revin la fotografii ... Aveți acolo solarelul meu , de  care sunt extrem de atașata . Are asa cum menționam într-un articol anterior 3m/6m si este confecționat  din cele mai subțiri profile de metal  . Este suficient de rezistent . Inițial l-am acoperit cu folie  de solar verde cu garanție 4 ani, achiziționata de la un producător cunoscut de plastice din București, dar deși folia a fost destul de groasa  se pare ca nu întrunea condițiile sus menționate . Am ales ca suprafața acoperișului, in doua ape, sa fie de la început din policarbonat , mai ales ca ne-au ajutat și dimensiunile foilor. Am învelit cu folie de jur împrejur și a durat 1 an , respectiv o vara , pana în primăvara sfasiindu-se fiind agresat de vânt și alți factori mecanici ... . In consecința am ajuns la concluzia ca voi opta pentru policarbonat integral ... Pe partea dinspre răsărit (poziționarea lui este de la nord- intrarea  la sud -spatele ) am făcut un oblon pe toată lungimea solarului cu lățimea de 1 m . care se rabatează fiind sprijinit cu  doua bucăți de lemn în cele 2 margini pe perioada de vara . Aerisirea este suficienta .
Pana anul acesta,  pe perioada de iarna , am găzduit în el pasările care nu au încă niște adăposturi suficient de călduroase . Abia anul trecut am reușit sa le facem  împrejmuiri cu plasa pe locul unde vor avea reședința definitiva . Acum sunt în partea din spate a solarului la garsoniera , deoarece anul acesta am deci sa cultiv ceva legume de primăvara , în special salata și câteva răsaduri în 2/3 din suprafața lui . Vor sta acolo pana da căldura și pot tine in condiții optime pasările afara ... Știu ca aceasta perioada e esențiala pentru ele sa aibă căldura și hrana sa înceapă ouatul de primăvara , de când le ținem iarna în solar avem oua proaspete și suficiente de Paști.

Asa stau lucrurile acum ... am strâns ceva cartoane , am ceva lemn pentru stratul profund , ce îmi va servi la stratul cultivat permanent ... caut niște baloti de paie ... dacă știe cineva în apropiere de  București o sursa ieftina poate îmi lasă un mesaj ... Caut gunoi de grajd compostat ( nu am preferințe la animalul producător) sa vedem ce găsim pe aici ...

Va las cu bine și voi reveni cu detalii în măsura în care reușesc sa structurez, în mare, planul pe care mi l-am propus sa îl duc la bun sfârșit acest an, cu mila lui Dumnezeu.

Spor la gradinarit!

2 comentarii:

  1. ce-mi place solarelul tau!bine ca ati reusit sa demolati casa veche, ati eliberat o bucata buna de curte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita, da am castigat mult spatiu ...

    RăspundețiȘtergere