miercuri, 5 august 2009

Noutati din gradina



Ultimele zile au fost foarte pline.
Intru aproape zilnic in grdina pentru vajnica mea lupta cu buruienile; leg crizantemele si tufanelele care au crescut destul de inalte.
Am recoltat menta, (miroase superb) coada soricelului si recoltez inca galbenele care infloresc pe tot parcursul verii pana toamna tarziu...
Am reusit sa usuc mai multa matase de porumb anul acesta de la porumbii pe care i-am mancat impreuna cu copiii...
Am uscat cimbru.
Am reusit in sfarsit sa confectionez compostorul care a si a intrat in drepturi avand in vedere ca reusesc sa scot din gradina cantitati insemnate de resturi de fructe, legume si plante ce raman in urma debarasarii gradinii. O cantitate egala daca nu mai mare merge zilnic spre hrana la cele 3 gaste, 2 rate, 3 gaini 30 si ceva de pui si un iepuras dragalas si foarte pofticios.
Compostorul meu arata cam asa:
L-am confectionat asa cum am planuit din patru paleti prinsi cu sarma unii de altii, pozitionati cu fata spre interior.
E suficient de mare si de incapator.
Celalalt tip de ingrasamant natural pe care l-am adus asta primavara ( balegar de vaca si cal) s-a compactat si a scazut considerabil in dimensiuni. Cred ca la primavara va fi numai bun de utilizat. Langa el depozitez gainatul de la pui si ce mai adun de la iepuras cand fac curatenie.
Sper ca din anul urmator sa pot sa folosesc si compostul, pe care intentionez sa il utilizez mai mult la salate si flori( mai ales trandafiri).
Anul acesta am procedat la taieri drastice in primavara la meri. Crescusera foarte inalti si nu reuseam sa ii stropesc si nici sa ii adun. Acest soi de mar (Florina) e un fel de ionatan dar care se coace foarte tarziu. Si se matureaza in timp dupa recoltare . E un mar bun de pastrat pentru iarna . Din pacate eu nu am practicat stropirile necesare si merele desi sunt foarte frumoase majoritatea sunt viermanoase.




Un succes neasteptat l-am avut anul acesta cu trei plante pe care le-am cultivat pentru prima data.
Prima si a doua sunt doua varietati de busuioc : cel obisnuit pe care il putem vedea cel mai des in mana parinteilor cand boteaza si cealalta varietate este cea comestibila care se deosebeste de cel obisnuit prin forma si dimensiunea frunzelor( sunt viguroase si incretite, de dimensiuni variabile de un verde usor mai deschis), si prin aroma care este un pic diferita si mult mai intensa, alta deosebire este faptul ca este foarte fragil si perisabil. ( am avut batai de cap la uscare, frunzele lovite, sifonate sau indoite s-au stricat pur si simplu, si se deterioreaza foarte repede).

Asa arata in primavara si asa am recoltat eu ieri:
Iar busuiocul obisnuit care a crescut imens anul acesta arata cam asa (sau mai bine zis o parte din el):
L-am spalat si l-am atarnat cu tot respectul cuvenit pe perete, unul de o parte si celalalt de cealalta parte a usi de la intrarea principala.
Dupa cum ati observat poate busuiocul obisnuit are mai putine frunze in favoarea florilor.
Iar cea de-a treia planta noua in gradina este o "salata", mai bine zis o verzitura . Se numeste Mangold si este (dupa parerea mea) o incrucisare intre sfecla si spanac adica frunzele sunt ca la sfecla seamana si cu stevia putin ca forma dar cresc pe tije viguroase (albe- la soiul Lukulus) si gustul este pronuntat de spanac. Verdele este foarte intens dar nu asa de inchis ca la spanac.
Frunzele sunt carnoase si crete si variaza ca dimensiune ajungand( la mine in gradina ) la fabuloasa inaltime de 80 cm cu tot cu tija.
Radacina este ca o ridiche alba destul de subtire si redusa ca dimensiune.
Ceea ce va pot spune ca il consum inca din primavara cand era rasad ca e tare bun.
Se poate prepara sub forma de mancare ca spanacul , inabusit ca garnitura cu cartofi sau orez, sau pur si simplu dupa propria inspiratie.
Am sa postez niste fotografii facute aseara in bucatarie unde dupa ce au adormit toti ai casei am procedat la curatirea lui si pregatirea pentru iarna.
Imi cer scuze pentru culoare , becul meu din bucatarie nu are putere prea mare. Calitatea fotografiilor nu e pe masura obiectului fotografiat.Oricum daca sunteti decisi sa consumati mult verde si setea de verde nu va este satisfacuta de salata, dovlecei , spanac, loboda si alte cele, si daca doriti un bonus de la gradina dumneavoastra incercati sa cultivati aceasta planta si va veti simti pe deplin multumiti. Mai mult verde intr-o leguma nu este posibil.Trebuie sa adaug ca frunzele de mangold se oxideaza foarte repede, nu se preteaza la fiertul in aburi( se inegresc) se pot fierbe dar trebuie sa fie complet acoperite de apa iar dupa preparare trebuie consumate cat mai repede.
Dupa o incercare esuata de oparire inainte de a le congela am decis sa le bag crude , taiate fasi in pungi direct in congelator fara alte preparari.
La decongelare voi fi atenta sa le pun direct in apa clocotita sau in tigaia incinsa pt a evita deteriorarea. Imi aduc aminte ca in detaliile oferite de furnizorul de seminte era mentionat ca e un soi ce se preteaza foarte bine la congelare.
De abia astept sa vad cum se inmulteste aceasta planta pentru a obtine seminte proprii.

Ascultand prognoza meteo care a anuntat ploi, vijelii si chiar conditii de grindina m-am gandit sa adun ce mai era copt si gata de folosit de prin gradina pentru a micsora eventualele daune (milimetric). Asa ca la o raita destul de grabita prin gradina am adunat ceva legume care vor sfarsi in borcane sub forma de ghiveci sau tocana.
De cateva zile (cam o saptamana) culeg mure de gradina spre deliciul celor mici. La anul sper ca imi vor ajunge sa fac si o mica dulcetica.
Rosiile au fost mult mai multe dar nu am pus decat cateva pentru efect.
In ceea ce priveste recolta de rosii de anul acesta sunt destul de multumita desi nu au rodit decat 25- 30% din capacitatea totala de rodire . Nu pot spune ca au fost prea ingrijite dar sunt suficient de multumita.
Am pus( prima data anul acesta) 19 borcane de 800 g cu rosii in bulion dupa o reteta a bunicii, din care am consumat unul de curiozitate; au iesit bine zic eu. Si daca o vrea Bunul Dumnezeu sa nu dea piatra pe la noi voi mai pune si rosii prunisoare mai spre toamna tot la borcane.
Ma bucur ca am terminat pe moment cu gemurile si dulceturile. Ar trebui sa fac niste magiun de prune dar voi vedea daca voi reusi .
Au inceput sa se coaca piersicile. Sunt foarte multe anul acesta, mi-au desfigurat pomii la furtunile trecute. Voi vedea ce voi mai putea salva din coroanele lor la primavara.
Dupa cum s-a prezentat anul acesta , incarcat de poame se pare ca la anul nu prea vor fi .
De cand stau la curte am observat ca pomii dau rod bogat un an iar anul urmator fie e bruma; fie piatra; fie nu leaga, ceva se intampla si nu prea mai rodesc.
Desi poate bilantul la conserve e bun pana acum simt ca gradina mea are un potential mult mai mare, dar ca eu cu munca mea in salturi nu reusesc sa i-l pun in valoare. Chiar daca nu sunt o adepta a tratamentelor chimice si incerc pe cat se poate sa lucrez eco in gradina mea, lupta cu buruienile m-a sleit de puteri si mi-a intins nervii si muschii la maxim astfel incat am ajuns la concluzia ca o sa erbicidez pe anumite portiuni unde pirul si volbura mi-au sufocat terenul. Mai am si alte buruieni precum stir, susai, palamida costrei, troscot, matraguna, si altele necunoscute dar cele doua mentionate mai sus m-au bagat in sperieti. Avand in vedere ca gradina e in grija mea exclusiva , si nu pot sta prea mult la pigulit am sa iau niste masuri drastice si ajung sa ma gandesc la ce spunea o buna prietena aici de-a mea referitor la buruieni , transformand starpirea buruienilor in metafora. Probabil ca voi lua masuri mai drastice si pe alte planuri caci se pare ca acest impuls vine din interior . Trebuie sa termin odata cu ele si cu cele la propriu si cu cele de la figurat.
Va las acum sa va pregatiti de furtuna sau de ce ne-o mai rezerva viitorul apropiat si voi reveni in curand cu alte noutati .
Va urez sa gradinariti cu placere!

13 comentarii:

  1. Frumoasa recolta si priceput gradinar.
    Intradevar locul de compost asa trebuie sa arate, eu il folosesc numai dupa 2 ani intre timp i-l mai intorc cu furca, e cel mai bun ingrasamint.Cit despre frunzele pe care le-ai aratat ,mangold ,eu le cunosc destul de bine ,aici in Spania se numeste haselga.
    O maninca persoanele mai in virsta, dar cum o pregatesc ei mie nu-mi place.
    Ia incearca in apa in care o fierbi sa pui niste zeama de lamiie, sar putea sa nu se mai innegreasca.
    SUCCES

    RăspundețiȘtergere
  2. M-ai lasat masca cu recolta si priceperea ta. Felicitari! Gradina noastra a suferit foarte mult din pricina lucrarilor la autostrada, ne-am necajit mult... deocamdata speram ca la anu', cand vor fi terminate lucrarile la autostrada sa ne bucuram si noi de recolte bogate... dupa cum vezi exista daunatori si mai periculosi decat buruienile verzi ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred ca ne-am intalnit degeaba pe blogul dalidei; va stept la mine sa vedeti ce minune traiesc; continua aproape zilnic si va rog, daca vreti, sa o prezentati si voi cititorilor vostri; va imbratisez cu drag; imediat sub articol sunt o multime de poze http://adriana-dardindar.blogspot.com/search/label/SFANTUL%20MUCENIC%20FANURIE

    RăspundețiȘtergere
  4. SFANTUL MUCENIC FANURIE, ESTE GRABNIC AJUTATOR CELOR CE IL CHEAMA LA NEVOIE; O DOVADA VIE A ACESTUI FAPT ESTE CA SI IN ZILELE NOASTRE SFANTUL A RASPUNS RUGACIUNILOR CREDINCIOSILOR DE LA CAMPULUNG MUSCEL, CARE II CITESC ZILNIC ACATISTUL, FACAND ASTFEL POSIBIL CA OAMENI CARE NU SE CUNOSC SA CONTRIBUIE TOTUSI, FARA A STII DE LA INCEPUT DESPRE CE ESTE VORBA, LA REALIZAREA ACESTEI CONSTRUCTII.
    http://adriana-dardindar.blogspot.com/2009/08/daca-vrei-sa-ajuti.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca este minunat sa te bucuri de asa recolta dar nu cred ca ar fi fost posibila fara harnicia si devotamentul tau.
    In legatura cu pomii, asa se intampla si la mine in curte si la bunici, un an dau rod mai mult dar fructele sunt mai mici iar alt an dau cateva fructe si mai mari.
    Nu cred ca trebuie sa regreti ca sunt viermanosi merii pentru ca sunt cei mai naturali si nu conteaza sa arate perfect, singura problema e ca nu ii poti tine peste iarna dar ii poti pastra sub forma de dulceata sau compot, nu? Yum yum...

    RăspundețiȘtergere
  6. Marul Florina este un mar splendid, foarte rezistent si productiv.Alternanta la rodire, adica un an da unul ba, e data de faptul ca nu il tai prea bine primavara si nu ii raresti productia.
    Daca, atunci cand se formeaza, raresti fructele lasand cam doua la buchet si le mai raresti si pe ram, sa nu fie buchet langa buchet, vei avea in fiecare an fructe mari si frumoase, e drept ca nu o o mie, dar se compenseaza prin marimea fructelor ce pierzi prin rarire la numar. Asa nu obosesti nici pomul care, secatuit de rodul extrem de bogat, va sta la anul sa se refaca, deci nu vei avea fructe.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru sfat .De taiat nu stiu daca ii tai bine; de obicei curat interiorul pomului de ramuri si reduc la maxim ramurile concurente. Ceea ce nu stiu este cam ce fel de coroana are acest soi, la mine a crescut foarte inalt si a trebuit sa il retez drastic.
    Anul acesta a fost o adevarata tragedie din pricina cantitatilor mari de rod mai ales la piersic... Cred ca in primavara viitoare sau mai bine zis peste 2 ani voi rari substantial fructele pe crengi pentru a preveni dezastrul .

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, v-am descoperit blog-ul de curand si il citesc cu mare placere diminetile.
    Cu privire la busuiocul cu frunza lata-sau bulgaresc ii mai spun unii.....trebuie udat zilnic e mare iubitor de apa si poate fi crescut in gradina sau in ghiveci. Iese din seminte si poate fi folosit crud sau uscat, cel uscat la fripturi sau la carnatii traditionali.
    Spor :-) Roxana

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum trece mangold-ul prin iarna. Lasat in pamant? sau e planta anuala?

    RăspundețiȘtergere
  10. Imi cer scuze pt intarziere , eu il folosesc pana la ultima frunza apoi ii las radacina si coletul in pamant asa cum este; pana da gerul mai face cateva frunze pe care le folosim daca se poate, daca nu, ramane asa , poate fi mulcit putin adica acoperit cu ceva frunze uscate sau paie iar in primavara incepe si infrunzezte din nou , in anul al doilea face seminte care daca vor cadea pe pamant unele vor rodi anul urmator , depinde de iarna , cat e de geroasa ... din 10 radacini am ramas cu 5 in primavara ... Ceea ce e zic eu un avantaj este ca produce o mare cantitate de frunze peste vara si nu ai nevoie de foarte multe plante pentru consumul unei familii modeste ... poate fi congelat in compartimentul de congelare rapida (crud) si folosit peste iarna cui ii place; eu am facut acum o saptamana 2 pachetele la cererea copiilor ... Mentionez ca e f bun in salata primavara devreme :))
    Intentionez sa comand seminte anul acesta am vazut ca furnizorul a adaugat inca 2 varietati de mangold dar mi-e teama ca sunt hibride si prefer pe acesta simplu ( Beta Vulgaris varietatea Lucullus)
    Am anul acesta cateva radacini care au iesit din seminte ce au cazut acum 2 ani pe pamant , vor face seminte sper , problema e cu melcii ,este consumat de melci ca si salata . E bine sa fie plantat la oarecare distanta unul de altul pt a evita aglomerarea de plante ... si umezeala ...mai scapati de melci si ganganii ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna ziua ! M-ar interesa de unde il comandati, pt ca arata foarte bine.va las adresa mea in caz ca nu puteti sa-mi raspundeti aici. gughitu@yahoo.com
    Spor la gradinarit!

    RăspundețiȘtergere
  12. Furnizorul meu cel mai bun este: http://www.seminte.de/Seminte-de-legume/, e adevarat ca s-au scumpit dar varietatea si procentul de incoltire al semintelor bate multe surse pe care le foloseam pana acum. Voi reveni azi cu ceva fotografii legate si de acest subiect printre altele .

    RăspundețiȘtergere
  13. Daca nu reusiti accesarea link-ului de mai sus, il gasiti la sectiunea "Bloguri pe care le urmaresc" in bara din partea dreapta a ferestrei principale de blog.

    RăspundețiȘtergere