Am cules unul dintre cei patru visini pe care ii am in curte si am facut sirop pe care il vom consuma pe parcursul sezonului si dulceata .
Imi pare rau ca nu va pot posta si gustul ei aici caci aceasta ar fi meritat cu adevarat o postare.
Visinele au fost imense si foarte bine coapte. am facut in total 23 de borcanele de 340 de grame de dulceata si vreo 2 litri de sirop.
La dulceata nu am adaugat nimic in plus, am pus doar apa , zahar si visine dar pare sa nu ii lipseasca nimic.
Am adunat cele cateva agrise , rosii si albe pe care am reusit cu greu sa le salvez din manutele celor mici, cateva coacaze rosii ramase si un pumn de coacaze negre pe care le-am facut intr-o clipa de inspiratie pe toate o singura dulceata . A iesit fabuloasa si nu vreau sa va para ca ma laud dar nici mie nu-mi vine sa cred ce a iesit.
Agrisele au o capacitate de gelificare foarte mare astfel incat dulceata a fost gata foarte repede...
Au iesit trei borcanele de 340 de g de dulceata care seamana mai degraba cu un jeleu ...
Am primit si o sugestie excelenta de la o prietena: in cazul in care vreau sa fac tort cu fructe de padure pot topi putina dulceata si o pot turna deasupra caci la racire va fi ca o gelatina... Cam asa arata inainte sa o iau de pe foc...
Am cules cele cateva caise pe care le-a dat jos furtuna si am facut cu ele compot in total 8 borcane de 800 g.
Anul acesta am schimbat metoda folosita la compoturi pentru ca anul trecut am avut surprize cu zaharul . Unele au iesit prea dulci altele prea acrisoare . Asa ca am topit zaharul intai in apa l-am potrivit de dulce si apoi am introdus fructele pe care le-am fiert putin . Abia apoi am pus compotul in borcane si l-am sterilizat in continuare prin fierbere in bain-marie.
Eu la compoturi adaug pentru aroma cuisoare, dau o aroma deosebita.
Se pare ca saptamana urmatoare voi continua cu visinele si in paralel cu gradina care are mare nevoie de sapa si de eliberare de buruieni.
Am gasit o solutie pentru lada de compost pe care intentionam sa o confectionez si nu stiam din ce o voi face, dar am vazut pe mai multe bloguri de gradinarit straine, lazi de compost verde din panouri asemanatoare cu paletii nostrii atat de cautati prin sate pentru multiplele lor intrebuintari.
Asa ca am ales 4 paleti de aproximativ aceeasi marime si i-am transportat in locul in care am decis sa construiesc lada de compost.
Am oscilat indelung in alegerea locului caci tare mi-as fi dorit sa o am mai aproape de bucatarie deoarece sunt o multime de deseuri menajere vegetale care trebuie sa ajunga in ea, dar tinand cont ca cea mai mare parte de material compostabil va proveni din gradina am decis sa o pozitionez intr-un loc ferit, aproape de gradina de legume.
Acesta este primul an de compostare si deci va voi tine la curent cu progresele pe care le voi obtine si evident cu eventualul esec daca va fi cazul; cel mai dificil va fi sa sortez buruienile , caci din ce stiu eu pentru compost nu sunt bune buruienile cu seminte.
O alta activitate arzatoare pe care intentionez sa o desfasor de asemenea in premiera este o tentativa de permacultura si utilizare de mulch, stiut fiind faptul ca anul acesta este si se va mentine destul de secetos.
In acest sens am curatat de buruienile de rigoare o parcela dintr-un strat mai mare de flori unde nu am plantate flori de vara, decat narcise, si zambile . Am reusit sa ocolesc cu succes cateva petunii si galbenele crescute din semintele scuturate de anul trecut si am acoperit parcela cu doua tipuri de material, pe cea mai mare bucata am pus carton obisnuit iar pe o mica suprafata am pus hartie de ziar( reviste cu reclame) . Am udat cartonul cu apa si l-am acoperit dupa posibilitati cu frunze si plante verzi nefolositoare care s-au uscat mai apoi pe locul in care le-am asezat. Trebuie sa mentionez ca parcela respectiva nu a fost sapata de cativa ani buni din banala lipsa de timp. De ce carton? pentru a evita cresterea abundenta a buruienilor, pentru ca e bun la compostat si mentine datorita grosimii sale o mare parte de umezeala in sol. Ce am constatat este ca nu am pus suficient paios, pentru ca inca nu sunt sigura de grosimea exacta de paie sau mulch de care am nevoie pentru a asigura o protectie maxima impotriva evaporarii apei. Deci trebuie sa mai adaug strat de iarba si resturi vegetale din plante pentru a impiedica uscarea excesiva. Am plantat in parcela respectiva cateva plante din care nu au supravietuit decat cateva pentru ca a durat o zi pana am acoperit cartonul cu plante pentru uscat, iar acesta din urma a functionat practic ca o tigaie: la soare s-a incins si a ars majoritatea plantelor rasadite. Au supravietuit unele si par sa le mearga foarte bine cel putin pana acum .
Am mai plantat cateva plante zilele trecute si abia astept sa vad daca vor supravietui.
oricum mai am cate ceva plantat pe acolo dar evolutia per total e buna , nemultumirea vine insa din faptul ca am cercetat solul si ma asteptam sa fie suficient de umed si mi se pare totusi uscat .
Noroc ca a plouat mai mult in ultimul timp si umezeala e suficienta in sol.
Va prezint aici si unul din noii mei prieteni din curte care a tinut sa ma bucure zilele acestea cu un parfum inegalabil ce se resimtea in toata curtea:
Se poate vedea sub el incercarea de mulch-ing pe care am facut-o .
Intre timp cei doi crini au ajuns in doua vaze "speciale" caci am dorit sa pot impartasi bucuria pe care ei mi-au oferit-o.
Va urez sa gradinariti cu placere!
duminică, 28 iunie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Oh it worked, I can read a bit of your blog, though it does not translate perfectly it is enough to get an idea.
RăspundețiȘtergereCardboard under your mulch is great! I did this in my garden recently to keep the weeds out! Wonderful!
Your lilies are beautiful!
Shawn Ann, thank you for visiting.I know it fails to translate word by word , but if you want to know somthing in particular about what I wrote, you can ask questions here or via e-mail,and I will try to answer you in english.
RăspundețiȘtergereI also hope that the cardboard is working for all my weeds because this was the main reason for wich I torned to it, they nearly suffocate my garden. It is a fight for life and death.
harnicuto!
RăspundețiȘtergereeu am probleme cu pastrarea conservelor, n-am o camara rece, peste tot e cald
anunt pentru matusici dardindar: Invitatie la party
RăspundețiȘtergere